Nytt för läsåret 09/10 på polkand programmet är att man har ändrat om upplägget på kurserna. Istället för att man som innan under det första året på pol kand läste två block det ena i statsvetenskap(STATS) och det andra i nationalekonomi(NEK). Är det nu istället upplagt att de olika kurserna integreras mer under utbildningens gång. Vilket är ett resultat från utvärderingar från oss studenter och lärare. Totalt läses 60 högskolepoäng fördelat över dessa. Följer gör information om kursernas innehåll och hur tidigare studenter har upplevt dem. För vidare läsning och de formella kursplanerna kan du besöka vår programhemsida: www.liu.se/polkand
I denna kurs får du lära dig att lära för att prestera så bra som möjligt på universitetet. Du får träna både skriftligt och i tal, lära dig viss knep och tekniker för att redogöra dina kunskaper på bästa möjliga sätt. Kunskap och kommunikation är kursen som skall få dig att börjareflektera över din egen inlärning och utveckla denna. Kursen går parallellt med ämneskurserna över hela första året och är ett skönt avbrott under långa perioder av enbart statsvetenskap eller nationalekonomi. Politisk teori 6 hp (Statsvetenskap) Knappt har flyttkartongerna packats upp förrän ni kastas in i er första kurs i statsvetenskapens ädla konst. Här får ni en översikt av de gamla klassiska tänkarna och lär er begrepp som utilitarism, negativ frihet och okunnighetens slöja. Hög allmänbildningsfaktor som kan generera många framtida TP-poäng! Platons klassiker ”Staten”, Marx
& Engels ”Kommunistiska manifestet” och Hobbes ” ”Leviathan” läser ni samtidigt som ni bildar er en uppfattning om vad en del andra gamla gubbar tyckte om hur stater bör styras. Efter kursen kan ni stolt visa upp ett par böcker i bokhyllan som bevis för ditt överdrivet stora intellekt.
Det börjar nu bli dags för att få en inblick i nationalekonomins underbara värld. I kursen ges en försmak på makroekonomin samt en liten del av mikroekonomi också. Ni introduceras ordentligt för begreppen BNP, inflation och arbetslöshet. Du kommer drömma om de olika faktorerna som ingår i BNP, då detta rabblas oavbrutet under kursen, samt hot om att bli väckt någon gång och tvingas göra det. Efter kursen är du även antagligen också en mästare på att rita vackra, raka grafer.
En inblick i juridikens förtrollade värld. Under kursens gång tas viktiga begrepp, problem och regler inom såväl de centrala delarna av den offentliga rätten som civilrätten upp. Det förstnämnda rättsområdet inbegriper särskilt kommunal- och förvaltningsrätt med tyngdpunkt på besvärsförfaradet. I samband med det offentligrättsliga inslaget studeras EU/EG-rätten.
hålla. När ni är klara med kursen kommer samtliga i klassen att ha bättre koll på röstfördelningen mellan linje 1, linje 2 och linje 3 i kärnkraftsomröstningen än på vilka som kom etta, tvåa och trea i årets hockey VM. På ett inte lika lättsamt sätt dundrar ni vidare med Sveriges lagar och beslutsprocesser där vi får se vad som lägger grunden för den svenska staten.
Hur kan Putin gå från president till premiärminister ? Varför är valdeltagandet i det andra fria valet i en ny demokrati så gott som alltid lägre än i det första? Vad är det för skillnad med en och tvåkammarsystem? Frågor som dessa får ni svar på när ni lär er om olika politiska system från jordens alla hörn. Ni får ta till all er tidigare kunskap om det svenska systemet och jämföra detta mot andra faktiskt fungerande system. Ni kommer få diskutera och jämföra i evigheter alla världens system med era klasskamrater .
Ni som kämpar för en karriär inom FN eller UD kommer att älska den här kursen. Efter att ha fått en lååång repetition av världshistorien ska ni få lära er vad ett gäng välutbildade, ålderstigna västerländska män anser om världen.
Långa ord som interparadigmdebatten och strukturell konstruktivism präntas in i huvudet, samtidigt som ni får veta varför olika aktörer på den världspolitiska scenen har intresse av att bilda internationella institutioner. I samma veva kommer ni också lära er om varför samma aktörer inte har ett intresse av att samarbeta och varför den internationella politiska scenen är anarkisk. Slutligen får ni veta mer om internationella brottmålsdomstolen, FN:s säkerhetsråd,
världsproblem som fattigdom och miljöförstöring och en hel del annat.
I kursen marknadsekonomiska grunder fick ni bara en försmak på vad som komma skall. Makroekonomin kan förklara mycket av hur nationer agerar ur ett ekonomiskt perspektiv. Kursen hjälper oss att förstå nationers agerande påverkar varandra och hjälper oss att se sambanden mellan arbetslösheten, aktiemarknaden, räntan, prisnivån och Anders Borgs senaste presskonferens. “Jag har hört att kriminaliteten gått upp i Spanien sedan Franco dog” Frågor som hur det stegrande oljepriset påverkar Sveriges ekonomi? Hur världsräntan reagerar på en svag dollarkurs? Hur en Big Mac hjälpa oss att ske prisskillnaden mellan Indonesien och Kazakstan? Har ni förhoppningsvis svar på då kursen är klar samt varför farbror Keynes uttalar sig om att vi alla på längre sikt är döda.
Denna “kurs i kurser” är baserad på samlade erfarenheter från Rasmus, Kattis, Camilla, Per & Elin.
Studentska - svenska ordlista
Akademisk kvart: De 15 minuter man har på sig att ta sig till föreläsningen efter utsatt tid. OBS! Fungerar ej på tentor eller seminarium.
Baljan: Studentdrivet fik i botten av Kårallen. Billigast på campus, endast 4 kr för Kaffe!
Campushallen: Träningshall på campusområdet med gym och pass samt andra träningsformer. Årskort för 265 kr i månaden för studenter.
Campusbussen: Åk gratis mellan Linköping och Norrköping med hjälp av ditt LiU-kort. Turlista: http://www.liu.se/campusbussen/
C-huset: Campus Valla:s äldsta byggnad, här finns en mängd stora och små föreläsningssalar.
Colosseum: Den stora ytan i C-huset. Bra spanläge och populärt ställe för information och biljettsläpp till kravaller och andra evenemang.
Corson: Den låånga vägen som går rakt igenom campus Valla.
Cloetta Center: hem för LHC, Linköpings hockeylag. Här sker det också diverse konserter och kalasmottagningen.
Cykel: Ett absolut nödvändigt (tvåhjuligt) fortskaffningsmedel för studenter. Om du ska ta med dig en sak till Linköping, ta med en cykel.
D-huset: Alla pol.kandares andra hem. Sitt och plugga omgiven av riksdagstryck och njut av att det är garanterat fritt från teknologer.
Essä: Personligt utformad uppsats eller artikel ofta om något estetiskt eller filosofiskt ämne.
Fadder: snäll person iklädd faddertröja som hjälper dig under nolle-p.
Fakultet: En fakultet är en avdelning av närbesläktade ämnen inom ett universitet eller en högskola. Vi som går pol.kand-programmet tillhör filosofiska fakulteten. Att bedriva utbildning och forskning är två viktiga huvuduppgifter en fakultet har.
FBI: Pol.kand-festeriet/fadderiet, som fixar ert nolle-p och andra trevliga aktiviteter under året.
Festeri/fadderi: Ett festeri anordnar roliga aktiviteter som sittningar och kravaller. Ett fadderi anordnar nollningen. FBI är ett kombinerat festeri/fadderi och gör därför både och. Nyttig länk: http://www.fbi-linkoping.se
Festerist: Snäll person, se ovan.
Fil.fak: Filosofiska fakulteten, som du och cirka 10500 andra studenter tillhör.
Flamman: Studentpub med billigt dricka, god mat och långa köer.
FLiNS: Föreningen Linköpings Nationalekonomer och Statsvetare. Din sektion. De bevakar bland annat utbildningens kvalitet men har också hand om andra aktiviteter som företagskvällar samt anordnar en resa under hösten som man kan följa med på.
Gasque: Annat ord för en sittning av det finare slaget. Kräver bordsskick, fina kläder och hyfsat civiliserat beteende.
Gyckel: Mer eller mindre roliga sånger som framförs under sittningar och andra aktiviteter.
HG: Studentkrog i Ryd. Världens bästa uteställe enligt vissa, sunkigt och tråkigt enligt andra. Klart är i alla fall att de flesta studenter många gånger har hamnat här i slutet av kvällen. En del ser hg som sitt andra hem..
IEI: Institutionen för Industriell och Ekonomisk utveckling. Den institution som pol-kandprogrammet tillhör och som är en av universitetets största med sina 400 anställda och 3900 studenter.
Kalasmottagningen: Informationsdag om studier där det brukar finnas mycket gratis pennor och annat kul. På kvällen är det konsert i Cloetta Center. Gratis för alla nya studenter!
Korridor: Trevligt sätt att bo. Eget rum och gemensamt kök skapar en trevlig studentstämning.
Kravall: Krav på overall. Galen fest när alla har på sig sina studentoveraller. Oftast på Kårallen, mycket folk och oftast jättekul.
Kår: Förening som bevakar studenternas intressen under studietiden och en viktig uppgift är att bevaka utbildningarna som finns på Linköpings Universitet. De har även hand om arbetsmiljön, internationelltutbyte, kontakter med näringsliv, studiemedel m.m. Din kår är StuFF. Nyttiglänk: http://www.stuff.liu.se/
Kårallen: Kårhuset på Campus Valla. Här finns mycket, en av två bankomater på Campus (den andra finns vid hus Zenit) och så baljan förstås!
Lastaren: FLiNS sektionsrum och FBIs vattenhål i botten av lastaren. Öppet måndag-torsdag 12-13. Titta gärna in och käka lunch eller bara häng med andra pol.kandare.
Märkesbacken: När man kommer till universitetet från Rydshållet intas några extra färgglada höjdmeter. Kom ihåg att sträcka lite extra på dig när du passerar FBI:s och FLiNS vackra märken.
Nation: Nationslivet i Linköping kan inte riktigt jämställas med nationslivet i Lund eller Uppsala. De flesta nationerna finns i ett och samma hus, nämligen Nationernas Hus (Se nedan). Är man medlem i en nation får man olika förmåner på NH och dessutom får man vara med på de olika arrangemang som nationen ordnar.
NH: Nationernas Hus. Här är det fest ibland, ligger mitt i stan Nollning: De roligaste två veckorna i ditt liv.
Nollpunkten: Finns endast under nolle-p. Här kan du ställa frågor under nollningen.
Overall: De flesta studenters favoritplagg. Overallen får aldrig tvättas utan rengörs genom bad i stångaån. Färgkombinationen säger vilket program du går på. Pol Kand färgerna är blå overall med rosa revärer. -p: förkortning för period, exempelvis nolle-p, tenta-p.
Patet: Före detta festerist
Polemik: Sektionens egen tidning. Kommer ut två gånger per termin sprider läsglädje över hela programmet. Gillar du att skriva så söker polemik redaktion alltid nya och fräscha skribenter.
Ryd: Linköpings studentghetto. Nära till campus, HG och joggingspåren i Rydsskogen. Här bor nästan alla någon gång under studietiden. Av allt konstigt och ologiskt som existerar på jorden är nog Ryds husnumrering det allra skummaste.
Sektion: Det är föreningar som är knutna till olika utbildningar. FLiNS är sektionen för oss som läser Pol.Kand-programmet och för de som läser fristående kurser i statsvetenskap eller nationalekonomi. Nyttig länk: www.flins.org
Skäggetorp: Ett annat studentghetto i staden. Här bor det dock vanliga människor också.
Stad i ljus: När du hör den här låten är det oftast ett tecken på att festen är slut och det är dags att kila hemåt.
Studenthälsan: Studenthälsan finns på Campus i Hus Zenit. De jobbar för att vi studenter ska må bra och ha goda studieförhållanden. De ordnar föreläsningar och kurser. Du kan gå hit om du har någon lättare åkomma, känner att du behöver prata eller om det hänt något. De kan hjälpa dig eller se till att du får hjälp på annat håll. De finns till för dig! Nyttig länk: http://www.liu.se/gf/sh/
StuFF: Studentkår vid Filosofiska Fakulteten. Här är du och drygt 10000 andra studenter med. Det kan tilläggas att en mängd pol-kandare sitter i Stuff:s styrelse. Kåren har ett nära samarbete med sektionerna.
Suntrip: Årets bästa fest. Ordnas i mars av bl.a. FBI. Festens tema varierar från år till år, men den röda tråden är sommartema. Längtan till sommaren förstärks med badshorts, solhatt, sandaler och sandslott.
"Jag är ett barn och det här är mitt hem, alltså är det ett barnhem"
Studentportalen: Här kan man anmäla sig till tentan, fylla i kursutvärderingar, kolla sina betyg mm.
Teknolog: En människa som pluggar på tek.fak, som har (oförtjänt?) dåligt rykte på fil.fak. Lyssna inte på ryktena, släng bort fördomarna De flesta är inte så farliga när man väl lärt känna dem.
Tornby: Stort affärsområde i staden där du hittar IKEA, Willys, systembolaget och massa andra nyttiga affärer. TV-pejlaren: Bilden av ondska för varje student. En människa utan vett som gör allt för att råna stackars fattiga studenter på 160 kr per månad.
Vallamassivet: En enorm gräsmatta bakom Kårallen där det ibland ordnas feta fester på sommaren och pulkaåkningstävlingar på vintern.
www.fbi-linkoping.se: Festeriets hemsida med information om vad som är på gång och annat kul.
www.flins.org: Sektionens hemsida.
www.liu.se/polkand: Information om programmet.
Zenit: Här ligger bl.a. Akademibokhandeln, café, restaurang, bankomat, och studerandeexpeditionen, karriärcentrum och studenthälsan.
Ågatan: Linköpings ”festgata” där de flesta uteställena ligger.
-"Har du ingen näsduk du??"
-"Joo, men den lånar ja inte ut till folk ja inte känner!"
Pol.kand-sången
En annan trevlig sak är att kunna pol.kand/mag sången. Den sjunger vi på sittningar och andra högtidliga tillfällen. Nu har du lång tid på dig att öva innan Nolle-p så den verkligen sitter. Öva gärna på framträdandet inför mamma/pappa eller varför inte frivilliga syskon.
Pol.kand-sången (Mel: Vintern rasat ut bland våra fjällar)
”Lyssna ty här står pol.kand-studenter
Sveriges framtid ligger i vår famn.
Vägen dit är inte lätt att finna en vi kämpar alla ändå fram
Pol.kand ett program med gamla anor NEK och juridik och statsvetenskap.
Efter några år, ja då är vi redo, vi ska visa världen vad vi kan!
Skåda, här ser ni pol.kand-studenter, vi som ska regera Sveriges land.
I hela världen där ska ni oss finna, när vi knyta nya starka band.
Ministrar, ekonomer och diplomater, FN, Sida, EU, vi siktar högt.
Statsråd, byråkrat, ja säg inget mera, vi ska sätta världen på sin plats!”
TIPS INFÖR NOLLE-P
Delta! Nolle-P är en rolig och hektisk tid. Ge alla aktiviteter en chans då det kan vara den allra töntigaste leken som faktiskt är den roligaste. För att hinna med allt det nya kan det vara bra att göra lite förberedelser innan då timmarna på dagarna inte alltid verkar räcka till.
Försök få så mycket gjort innan allt drar igång. Fylla kyl och frys med mat innan är bra så slipper man avbryta för att åka och handla. Samtidigt kan det vara bra att ladda upp med matlådor och frukt som man kan ta med sig under aktiviteter och föreläsningar, man vet aldrig när man har tid att laga mat igen. Så är det också ett skönt avbrott från de kulinariska upplevelser festeriet ofta bjuder på. Cykel, säng, kontraktsskrivning och annat dylikt är också sådant som är skönt att ha avklarat innan det roliga drar igång. Fråga! Det är ingen som förväntar sig att ni skall veta någonting om staden eller om studentlivet, ta tag i en fadder och förhör personen i fråga om allt mellan himmel och jord. Det är det faddrar är till för. Ni kan även besöka sektionsrummet som ligger vid baljan där man alltid kan hitta nån trevlig pol-kand student. Om du även är hemma hos någon fadder försök att sno med dig lite kurslitteratur. Om du inte anser att tjuveri är helt okej kan du också fråga om du får köpa böcker, det kan spara många sköna slantar.
Ta det lugnt - allting ordnar sig! Under den första tiden av dina studier kan allt vara ett enda stort kaos, ta dig tid till att ta det lugnt lite då och då för att orka vara ditt vanliga glad jag.
”Det är en världslig sak!”
AVSKEDSORD
Innan vi tar avsked vill vi önska er alla en riktigt trevlig sommar.Vi hoppas att guiden har vart till lite nytta och om ni har andra frågor tveka inte att kontakt oss.
“Det finns inga frågor FBI inte kan svara på”- Gammalt djungelordspråk.
”Varför finns det ett ord som heter slicka när man aldrig får göra det”